Tenkej led - MF DNES

23.09.2008 17:09

Galerie Beseda zve na ironické obrazy Miffka

Ostrava - Tenkej led, to je název výstavy výrazně barevných a ironicky stylizovaných obrazů z Ostravska, Opavska či Poodří. Namaloval je mladý tvůrce Lukáš Miffek (ročník 1978) a jeho tvorba je nyní k vidění v ostravské Galerii Beseda.

Miffek vystudoval v ateliéru Antonína Střížka a Michaela Rittsteina a není to tak dávno, kdy se orientoval na zachycení detailu ženského těla. V Ostravě ale tento tvůrce s půvabným smyslem pro nadsázku vystavuje motivy krajin či zátiší nebo specifických portrétů.

„Jeho malířský projev lze charakterizovat jako figurativní hladkou a jemnou malbu koloristicky výraznou, silně opřenou o obsahovou stránku,“ říká k Miffkově tvorbě kurátor galerie Petr Pivoda. Silný dojem na divákovi ulpí především díky zvláštnímu stylizovanému světu. Tady může tvůrce dle své fantazie uplatnit smysl pro satiru, sarkasmus a ironii.

„Autorovi nechybí ani přiměřeně sebeironický pohled na vlastní tvorbu, což vyjadřuje i samotný název výstavy v Ostravě: Tenkej led,“ říká Pivoda. Stejný název nese i jeden z Miffkových obrazů, na kterém se pod těžkou limusinou prolamuje ledový příkrov vodní plochy. „Ale spíše jde o provokativní sdělení divákům ve smyslu jakési pomyslné hranice mezi "vážným" a "méně vážným" uměním nebo dokonce kýčem, na které se autor pohybuje,“ dodává kurátor. Výstava potrvá do 15. srpna.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES

Autor: MARTIN JIROUŠEK