Vtip a ironie v postmoderních barvách

23.09.2008 17:07

Léto v Galerii Beseda: vtip a ironie v postmoderních barvách

datum: 11.7.2008



Galerie Beseda, sídlící na Jurečkově ulici 18, je nedaleké Galerii výtvarného umění velmi
zdatným - a vítězícím - konkurentem, pokud se týče současného českého umění. V letošním létě se po Jiřím Davidovi /červen/ prezentuje Lukáš Miffek/červenec/ a od polovina srpna až do září následuje Daniel Balabán. O takových jménech si mohou úředníci z GVU Ostrava nechat jenom zdát, nebo, což je výchovnější, jít se podívat do privátní Besedy.

Letošní třicátník Lukáš Miffek, absolvent AVU, je postmodernista, jehož barvami hýřící kompozice jsou vtipné a groteskní až k provokativnosti. Je prokazatelné, že je – barevně – poučen Novou figurací 60. let 20. stol. Jeho pozice malíře – současníka 21. století- je však na hraničním pásmu mezi tzv. uměním a tzv. kýčem a je pouze na divákovi, který z těchto zorných úhlů v hodnocení převáží.
V graficky velmi podařeném katalogu Kateřina Tučková v české a anglické verzi úvodního slova o umělci píše sice zasvěceně, ale některé obrazy sleduje s tak notnou dávkou fantazie, že se dostává mimo. To např. když vánoční balík se známkou jí evokuje pokrývky hlavy členů kuklux.- klanu či na selském stavení vidí „německou hrázděnou architekturu.“ A Miffek přece jasně názvem obrazu „Poštou vánoční“ říká, že jde o dárek. A navíc tento obraz tvoří s dalším - „Nadílkou“ vlastně diptych. „Kompletní zmatení“ /termín K. Tučkové/ na Miffkových obrazech prostě není.

Miffkova výstava se jmenuje „Tenkej led,“ což je i název jednoho vystaveného obrazu. Na tenkém ledě postmoderny, která v obrazech s „ženskou tematikou“ se dostává až k hranici lascivnosti, se pohybuje i Miffka. Kurátor galerie Petr Pivoda měl s jeho obrazy pro ostravskou výstavu opět šťastnou a poučenou ruku. /va/