Miffkovy hry s fantazií

23.09.2008 17:00

Miffkovy hry s fantazií

V pražské Galerii Via Art vystavuje jeden z nejmladších malířů, který na sebe upozornil už za studií. Jeho vývoj stojí za to sledovat. Ze stěn galerie shlížejí na diváka Miffkovy ženy v mnoha podobách: plachá gejša, zdrženlivá žena z retro plakátu, anonymní krasavice skrytá za brýlemi, vstřícná až koketní zdravotní sestřička… Na výstavě nazvané O ženách a lidech, dostál Lukáš Miffek své pověsti jednoho z pozoruhodných figuralistů nejmladší generace.

Absolvent pražské akademie v ateliéru Antonína Střížka a Michaela Rittsteina se ještě nedávno soustředil na detail ženského těla. Do takového cyklu obrazů žen, jimž v kompozici chyběla hlava či končetiny, patřila například Čertova milá, která už v roce 2003, ještě za Miffkových studií, dobře uspěla v aukci síně art.cz (nyní Woxart). Z vyvolávací ceny 7500 vyletěla tehdy její cena až na 23 000 korun.
Podobným torzem je i nyní vystavený obraz Z jara květ. Ostatní plátna zachycují ženu, jež je mimochodem jedním z hlavních Miffkových témat, v rozličných situacích. Vždy ale máme pocit, jako by divákovi pózovala.
Pozorný divák ocení, jak Miffek dovede provázat zdánlivě plochou, pečlivou až hyperrealistickou malbu, na které by povrchní člověk mohl uvíznout, s náznakem hlubších, často humorných až sarkastických významů. Tak třeba zdravotní sestřička stojí na pozadí letky zubatých ředkviček s ocásky z nati. Jsou to snad spermie, radostně směřující k cíli?
Galerie Via Art vystavuje Miffka už podruhé a nabízela ho také na letošním veletrhu Art Prague. "Miffek má kvalitní malířské základy, podle nás má dobře našlápnuto," říká galeristka Radka Freislebenová. "Zajímá nás, jak půjde jeho vývoj dál."
Ceny obrazů z let 2006 a 2007 o rozměrech 120 x 100 a 150 x 100 cm jsou 25 000 a 28 000 korun.

Naďa Klevisová - Hospodářské noviny